Smarter Grid: Empowering SG Market ACtors through Information & Communication Technologies

Περίοδος υλοποίησης: 01/01/2015 – 31/12/2017
 
Συντονιστής έργου: INTRACOM TELECOM (Ελλάδα)
 
Ιστοσελίδα έργου: http://www.smarteremc2.eu/  

Το έργο χρηματοδοτείται από την ΕΕ στα πλαίσια του Horizon 2020 - LCE7-2014
 
Συμμετέχοντες
 
Intracom Telecom (Ελλάδα) – συντονιστής του έργου
ΟΤΕ (Ελλάδα),
Thales (Ιταλία),
Fujitsu (Ηνωμένο Βασίλειο - R& D)
University of Durham (Ηνωμένο Βασίλειο),
Aalborg University (Δανία),
ΕΠΙΣΕΥ-ΕΜΠ (Ελλάδα),
INESC TEC (Πορτογαλία),
AYDEM (Τουρκία – Διαχειριστής Δικτύου),
ELDER (Τουρκία – Διαχειριστής Δικτύου),
ΔΕΔΔΗΕ (Ελλάδα),



Τα συστήματα ενέργειας υφίστανται τεράστιες τεχνολογικές αλλαγές λόγω της συνεχώς αυξανόμενης εγρήγορσης όσον αφορά περιβαλλοντικά θέματα και θέματα ενεργειακής αειφορίας. Η αύξηση των ΑΠΕ και η διείσδυση της Διεσπαρμένης Παραγωγής είναι βασικός στόχος για την Ευρώπη προκείμενου να επιτύχει τους περιβαλλοντικούς της σκοπούς. Καινοτόμα εργαλεία ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών) και επικοινωνιακές υποδομές είναι απαραίτητα προς την εκπλήρωση αυτού του στόχου.

Το έργο SmarterEMC2 υλοποιεί εργαλεία ΤΠΕ που υποστηρίζουν την συμμετοχή των καταναλωτών μέσω των υπηρεσιών ανταπόκρισης στη ζήτηση (Demand Response- DR) και την ενσωμάτωση της διεσπαρμένης παραγωγής και των ΑΠΕ μέσω εικονικών εγκαταστάσεων ηλεκτροπαραγωγής (Virtual Power Plants – VPP). Τα εργαλεία αυτά λαμβάνουν υπόψη το μοντέλο αρχιτεκτονικής έξυπνου δικτύου (Smart Grids Architecture Model - SGAM) καθώς και τη μελλοντική δομή του δικτύου διανομής, όπως περιγράφεται στους αρμόδιους φορείς και οργανισμούς της ΕΕ. Το έργο διερευνά κατά πόσον η υπάρχουσα τηλεπικοινωνιακή υποδομή είναι επαρκής για να στηρίξει σε μαζική κλίμακα τα αναδυόμενα επιχειρηματικά μοντέλα και υπηρεσίες έξυπνου δικτύου. Επίσης, το έργο υποστηρίζει δραστηριότητες τυποποίησης, προτείνοντας προσαρμογή προτύπων σε μοντέλα δεδομένων με προσανατολισμό στην αγορά και σε πρότυπα σε επίπεδο πεδίου.

Για την επιβεβαίωση των υλοποιημένων εφαρμογών ΤΠΕ, το έργο περιλαμβάνει τρία πιλοτικά έργα σε πραγματικές συνθήκες και τρεις μεγάλης κλίμακας προσομοιώσεις στο εργαστήριο. Τα πιλοτικά έργα θα καταδείξουν τις επιπτώσεις της ανταπόκρισης στη ζήτηση και των υπηρεσιών εικονικών εγκαταστάσεων ηλεκτροπαραγωγής σε πραγματικά σενάρια, ενώ οι προσομοιώσεις θα διερευνήσουν την ικανότητα των δικτύων επικοινωνιών για την υποστήριξη της μαζικής αφομοίωσης των νέων υπηρεσιών έξυπνου δικτύου.