Ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ σχετικά με την Υποδοχή Αιτημάτων για Προσθήκη μονάδων αποθήκευσης σε υφιστάμενους και νέους σταθμούς ΑΠΕ σε εφαρμογή του Άρθρου 40 του ν. 5151/2024 (ΦΕΚ Α’ 173/04.11.2024) μέσω ανεξάρτητου μετατροπέα

17/04/2025

Σε εφαρμογή του Άρθρου 40, του ν. 5151/2024, βάσει του οποίου προστέθηκε στον ν. 4685/2020 το άρθρο 11Γ «Προσθήκη μονάδων αποθήκευσης σε υφιστάμενους και νέους σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», ο Διαχειριστής του Δικτύου ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι υποδέχεται αιτήσεις για προσθήκη συστημάτων αποθήκευσης σε υφιστάμενους και νέους σταθμούς ΑΠΕ σύμφωνα με την παρ. 1 και την παρ. 4 του άρθρου 11Γ του ν. 4685/2020 μέσω ανεξάρτητου μετατροπέα για το Διασυνδεδεμένο Δίκτυο.

Η υποδοχή των αιτημάτων σύνδεσης θα γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπου απαιτείται είσοδος μέσω ΓΓΠΣ αποκλειστικά με τους κωδικούς TAXISnet του αιτούντος φορέα.

Για τα αιτήματα σύνδεσης θα κατατίθενται τα εξής:

Α) Δικαιολογητικά έγγραφα

Β) Εγγυητική επιστολή σύμφωνα με τα ακόλουθα:

  • Απαιτείται η υποβολή χωριστής εγγυητικής επιστολής για προσθήκη συστήματος αποθήκευσης με ανεξάρτητο μετατροπέα σε σταθμό ΑΠΕ, το ύψος της οποίας θα υπολογίζεται σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 6 του ν. 4951/2022 και βάσει της ονομαστικής ισχύος του ανεξάρτητου μετατροπέα σε kVA (αντί των kW που ορίζεται στην παρ. 3 του άρθρου 6), η οποία θα θεωρείται ως μέγιστη ισχύς έγχυσης του συστήματος αποθήκευσης.
  • Για προσθήκη μπαταρίας με ανεξάρτητο μετατροπέα σε σταθμό ΑΠΕ εφαρμόζεται και το Άρθρο 89Α του ν. 4951/2022, ως ισχύει, σχετικά με τη μείωση εγγυητικών επιστολών σε κατόχους σταθμών ΑΠΕ.

Γ) Παράρτημα ΙΙΙ

  • Για σταθμούς ΑΠΕ που μετατρέπονται σε σταθμούς της παρ. 11Α του άρθρου 10 του ν. 4685/2020 δεν απαιτείται η συμπλήρωση των πεδίων «Μέγιστη ισχύς έγχυσης (kW)» και «Μέγιστη ισχύς απορρόφησης (kW)» στον πίνακα 1.1 του Παραρτήματος ΙΙΙ.

Επικαιροποίηση ανακοίνωσης – 19.01.2026

Σύμφωνα με την παρ. 5γ του άρθρου 11Γ του ν. 4685/2020, όπως προστέθηκε με το άρθρο 56 του ν. 5261/2025, απαιτείται η υποβολή εγγυητικής επιστολής το ύψος της οποίας υπολογίζεται βάσει της παρ. 5γ ως ακολούθως:

  • Για τον υπολογισμό του ύψους της εγγυητικής επιστολής για την προσθήκη συστημάτων αποθήκευσης σε υφιστάμενους φωτοβολταϊκούς σταθμούς, καθώς και νέους φωτοβολταϊκούς σταθμούς της παρ. 11Α του άρθρου 10, νοείται ως ισχύς του αιτήματος η μέγιστη ισχύς παραγωγής του σταθμού.
  • Για τον υπολογισμό του ύψους της εγγυητικής επιστολής για την προσθήκη συστημάτων αποθήκευσης σε υφιστάμενους φωτοβολταϊκούς σταθμούς, καθώς και νέους φωτοβολταϊκούς σταθμούς της παρ. 11Β του άρθρου 10 νοείται ως ισχύς του αιτήματος η μέγιστη ισχύς έγχυσης του σταθμού. (Σύμφωνα με την περ. ε της παρ. 1 του άρθρου 19Α του ν. 4685/2020: «η Μέγιστη Ισχύς Έγχυσης σταθμού παραγωγής ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ με διατάξεις αποθήκευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τη μέγιστη ισχύ παραγωγής του σταθμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ και τη μέγιστη ισχύ έγχυσης από τις διατάξεις αποθήκευσης του σταθμού, όποια από τις δύο είναι υψηλότερη»).

Παράδειγμα:

Έστω Φ/Β σταθμός εγκατεστημένης ισχύος 400kW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 400kW.

  • Για προσθήκη συστήματος αποθήκευσης και μετατροπή του σταθμού σε σταθμό της παρ. 11Α του άρθρου 10 του ν. 4685/2020 το ύψος της εγγυητικής επιστολής θα υπολογιστεί βάσει της μέγιστης ισχύος παραγωγής του σταθμού, δηλαδή τα 400kW.
  • Για προσθήκη συστήματος αποθήκευσης και μετατροπή του σταθμού σε σταθμό της παρ. 11Β του άρθρου 10 του ν. 4685/2020 όπου η διάταξη αποθήκευσης έχει μέγιστη ισχύ έγχυσης 500kW το ύψος της εγγυητικής επιστολής θα υπολογιστεί βάσει της μέγιστης ισχύος έγχυσης του σταθμού, δηλαδή τα 500kW.

Η ανωτέρω εγγυητική επιστολή κατατίθεται στην Διεύθυνση Πελατών Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ στη διεύθυνση Λ. Συγγρού 23, 11743, Αθήνα.

Παράρτημα με τα τεχνικά στοιχεία του εξοπλισμού

Aπαιτείται η υποβολή του Παραρτήματος Ι ή Παραρτήματος ΙΙ με τα τεχνικά στοιχεία του εξοπλισμού του σταθμού.

Τα αναφερόμενα στα σημεία Β και Γ της από 17.04.2025 ανακοίνωσης αντικαθίστανται από τα όσα αναφέρονται στην επικαιροποίηση.